Odafigyelés
Kiemelt

Nemzetiségekért díjat kapott a pomázi Kud Opanke!

Négy évtized csodálatos munkáját díjazták

Ezzel az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely az államok számára előírja a kisebbségek létének, identitásának védelmét, rendelkezik a kisebbségek saját kultúrához, hitélethez és nyelvhasználathoz való jogáról, a kisebbségeket érintő ügyek eldöntésében való érdemi részvételről, a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról. Magyarországon 2012-ben az Országgyűlés a napot a nemzetiségek napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért díjnak nyilvánította.

–  A magyarországi nemzetiségek olyan értékek hordozói, amiket kizárólag ők adhatnak az anyanemzetnek, a magyar nemzetnek is, és végeredményben az egész emberiségnek – ezt Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter mondta a Nemzetiségekért díjak átadásán.

Számunkra rendkívüli öröm, hogy idén Nemzetiségekért díj kitüntetésben részesült, a 40 éves pomázi Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület – KUD Opanke, mégpedig a magyarországi szerb tánckultúra magas színvonalú bemutatásért, oktatásáért és átörökítésért végzett négy évtizedes kiemelkedő munkájuk elismeréseként vehetett át. A díjat Krunityné Sosity Anica vehette át.

Szívből gratulálunk minden kedves Opanke táncosnak, zenésznek, egyesületi tagnak! Köszönjük mi is Anicának, hogy negyven éve megálmodta mindezt, köszönjük, Opanke minden fellépéseteket!

'Fel a tetejéhez' gomb