Odafigyelés

MEDITOP: Első az egészség

Van egy gyógyszerüzem Pilisborosjenőn, amelyik már hosszú évek óta üzemel, de csak a közelmúltban figyelt fel rá a legtöbb ember, amikor berobbant a koronavírus Magyarországon is. Pedig már 1991-től folyamatosan, rendületlenül készítik a gyógyászati készítményeket. Ami azonban kiemeli a gyárat a többi gyógyszerészeti cégtől, az a favipiravir nevű gyógyszer, amely a klinikai vizsgálatok alapján, nagy bizonyossággal hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. De mikortól is foglalják el rangos helyüket a hazai gyógyszergyártók világában és kik azok, akik arra gondoltak, hogy Pilisborosjenő lehet a legmegfelelőbb hely a gyáruk felépítésére, a gyártás megindítására?

A cég MEDITOP Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. néven 1991-ben a rendszerváltozás után alakult, és a hazai gyógyszeripari vállalkozások közül elsőként szerzett gyógyszergyártási engedélyt. Dr. Ács Zoltán és Dr. Greskovits Dávid gyógyszerészek voltak azok, akik fantáziát láttak abban, hogy megvalósíthassák álmukat.  A 100% magyar tulajdonban lévő vállalkozás fő célkitűzése az volt, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gyógyszeripari KKV legyen és a magyar gyógyszeripar vezető cégekhez hasonló módon, jelentős export eredményeket érjen el úgy, hogy megbízható, kiváló minőségű, megfizethető árú termékeket állítson elő. Erre minden adottságuk megvan, hiszen a kutatásban és a termelésben dolgozók több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a gyógyszeriparban. Tudásukkal és közreműködésükkel sikerült implementálni a legkorszerűbb technológiákat mind a fejlesztőlaborokban, mind a termelőüzemben, amelyek lehetővé teszik, hogy a legmagasabb szintű megrendelői igényeket is ki tudják elégíteni és a világ legkülönbözőbb pontjain versenyképes magas minőségű gyógyszerekkel tudjanak megjelenni.

Főként saját fejlesztésű termékeket gyártanak és forgalmaznak, ezenkívül vannak olyan termékeik is, amelyeknek a gyártási és forgalmazási engedélyt megvásárolták. A saját készítmények fejlesztésénél a központi idegrendszeri megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerekre fókuszálnak elsősorban, tekintettel arra, hogy már eddig is több olyan készítményük van a piacon, amelyet a neurológusok széles körben alkalmaznak az epilepszia, a Parkinson-kór és a szellemi hanyatlás kezelésére. Ezen túlmenően széles körben, a terápia különböző területein használatos készítményt is fejlesztettek. Jelenleg is kutatási kapcsolatban vannak például a Debreceni Egyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Egyetemmel.

A magyar piacon túl, számos európai országban is ismerik a céget. Németországban, a Benelux-országokban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Ukrajnában, vagy Szlovéniában is megtalálhatjuk a cég termékeit. De a közel- keleten az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Ománban sem ismeretlen a készítményeik neve. Mindezeken túlmenően pedig már Ázsiában is megjelentek az ottani gyógyszerészeti termékek piacán.

És hogy miért pont Pilisborosjenő? Ennek történelmi okai vannak. A cég megalapítása idejében itt találtak az alapítók olyan befogadó és támogató környezetre, partnerekre, ami az akkoriban jelentős tőkehiánnyal rendelkező vállalkozásnak életet jelentő segítséget adott az alapok felépítésében. A cég a működése során, minden lépése esetében figyelembe vette a környezetében élők érdekeit. Több civil és önkormányzati kezdeményezést támogattak és igyekszenek részt venni a falu életében is. A működésük során, eddig soha nem volt egyetlen olyan esemény sem, vagy a cég által kezdeményezett fejlesztés, ami a falu lakosságának az érdekeit, szembe állította volna a cég érdekeivel.

Ahogy a cég alapítói, úgy az összes alkalmazott Pilisborosjenőinek érzi magát. Soha nem tekintettek az otthont adó településre úgy, mint egy egyszerű működési helyszínre. Mindig fontos volt, hogy a céggel egyidőben a falu is fejlődni tudjon. Minden alkalmat megragadtak arra, hogy a falu érdekeit szolgálják. Mint mondják, az itteni emberek vendégszeretete, életöröme, sehol máshol nem tapasztalható. A jelenlegi 230 alkalmazott között, a helyi lakosokon kívül, többen Dorogról és Cegléd környékéről érkeznek nap mint nap a cég telephelyére. A dolgozók kényelmesebb munkába járásának érdekében saját külön buszt is üzemeltetnek.

És hogy mi döntötte el azt végérvényesen, hogy a piac megkerülhetetlen szereplőivé váltak? A koronavírus járvány. A pandémia rendkívül nagy kihívás elé állította a gyógyszeripar minden szereplőjét, így a vállalatot is. Az egyik legfontosabb teendő a biztonságos gyártási feltételek megteremtése, a megfelelő biztonsági rendelkezések bevezetése és betartatása, nehogy fertőzött dolgozó kerüljön be az üzembe, a munkatársak körébe. Tekintettel arra, hogy krónikus súlyos betegségek kezelésére is gyártanak gyógyszereket, ezen betegek folyamatos biztonságos gyógyszerellátása rendkívül nagy felelősség, amelyet a cég sikeresen teljesített a járvány okozta nehézségek ellenére. A gyártáshoz szükséges import alapanyagok beszerzése és hazaszállítása szintén nagy kihívást jelentett számukra, számos esetben a Külügyminisztérium segítségével tudták csak megoldani a problémákat.

Rendkívül gyorsan tudtak reagálni az új helyzetre, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a saját gyártású termékekből egyszer sem volt hiánycikk a járvány alatt. A cég megkerülhetetlen partnere lett az induló új Covid-19 terápiával kapcsolatos kutatások terén, amit semmi sem bizonyít jobban, mint hogy négy Covid-19 ellen hatékony termék fejlesztését végezte és folyamatosan végzi jelenleg is, de a járvány alatt indult több konzorciális kutatásban is megvalósító partnerként vesz részt.

És hogy mik a cég tervei a jövőre tekintettel? A legnagyobb pillanatnyilag az, hogy a lehető legrövidebb időn belül sikeresen befejeződjön a cégnek, a több mint 24 országban folyó gyógyszer regisztrációja, ezzel is elősegítve a Pilisborosjenőiek hírnevét szétszórva szerte a világban.

'Fel a tetejéhez' gomb