Újjászületik a visegrádi vár és környezete

Visegrád több mint ezer éve a magyar és az európai történelem kiemelkedő helyszíne, a közép-európai együttműködés bölcsője, a város nemzeti és nemzetközi jelentősége meghatározó. A Dunakanyar szívében elterülő város előnyös fekvésének és a gazdag műemlék együttesének köszönhetően mind idegenforgalmi, mind kulturális vonatkozásban belföldön és külföldön egyaránt elismert és népszerű turisztikai célpont. Visegrád városa, nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, hanem egész Közép-Európa számára meghatározó és máig ható jelentőséggel bír. Az elmúlt évszázadokban nagy emberek, nagy gondolatai futottak itt össze, amiket nagy tettek követtek, olyanok, amelyek nélkül ma talán egyik nemzet nem tarthatna ott, ahol tart.

Itt került sor az 1335-ös királytalálkozóra, ahol Károly Róbert magyar király Luxemburgi János cseh és Nagy Kázmér lengyel királyt fogadta. A történetírás a találkozót igazi magyar diplomácia sikerként értékeli, hiszen az itt kötött megállapodások hosszú távú békét biztosítottak a résztvevő államok között és megalapozták az országaink közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat.

A Dunakanyarban lévő, festői környezetben elterülő történelmi épületegyüttes átfogó felújítása régóta várat magára. Az ország ötödik leglátogatottabb, évente több százezer embert vonzó műemlékegyüttese rangjához méltatlan állapotban van. Az alsóvár utolsó, nagyobb rekonstrukciója több mint 50 éve történt. A Salamon-torony és fogadóépülete vasbeton szerkezeteinek egy része mára súlyosan károsodott, a tetők beáznak, a torony külső gyilokjárója életveszélyessé vált. Ezen kívül az épületegyüttes elektromos rendszere is rendkívül energiapazarló módon működik, a kiállítások pedig szintén megújításra szorulnak. A híres fellegvár műemléki helyreállítása és régészeti feltárása több mint 10 éve leállt, azóta a vár egy része életveszélyes és nem látogatható. Az átfogó felújítás elmaradása óriási károkat okozott, volt, ahol egész boltívek omlottak le. A terület akadálymentesítése nem megoldott, az itt látható kiállítások is elavultak. A két várrészt összekötő, őrtornyokkal erősített völgyzárófal jelentős részének régészeti feltárása és állagmegóvása sem történt meg eddig, ezért a Kormány döntésének értelmében a „Visegrád 700” program részeként hamarosan újjászületik a visegrádi vár.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért is felelős kormánybiztos és Eöry Dénes, Visegrád polgármestere tartott közös sajtótájékoztatót, ahol beszámoltak arról, hogy a „Visegrád 700” program célja a felbecsülhetetlen jelentőségű helyszín teljeskörű műemléki felújítása, átfogó kulturális, turisztikai és közlekedési fejlesztéseinek megvalósítása 2035-re, az egykori visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. A kiemelt kormányzati beruházást Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért is felelős kormánybiztos irányítja.

A rekonstrukció során a visegrádi vár és királyi palota legfényesebb korszakát, a Mátyás király korabeli állapotot kívánják visszaállítani.

A következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul. A fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. A Várkapitányság szakemberi ezen kívül az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik. A királyi palota egykori lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá. A „Visegrád 700” program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László Tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását.

A program elején a szakemberek elvégzik a hiteles történelmi rekonstrukciókhoz szükséges régészeti feltárásokat és a történeti kutatásokat. A tizenötödik századi állapot újrateremtésénél művészettörténész, történész és néprajzos szakemberek javaslatait is figyelembe veszik.

A rekonstruált épületekben helyet kapó kiállítások, múzeumi tartalmak kidolgozásában a Nemzeti Múzeum, illetve a Visegrádi Mátyás Király Múzeum szakemberei által összegyűjtött tudásbázisra is támaszkodnak.

Végső célként arra törekednek, hogy az épületek minél nagyobb részét építsék újjá a kutatások során felderített részletek alapján 2035-ig.

A Visegrád 700 programot, hasonlóan a Nemzeti Hauszmann Programhoz, több éves ciklusokra osztották. A munkákat a tervek szerint a királyi palotával kezdik. Először az északi részt rekonstruálják, majd teljesen berendezve adják át a nagyközönségnek. Hasonlóan szeretnének haladni a fellegvárnál, a Salamon-toronynál, az alsóvár többi épületénél, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciójánál is. Nagyon fontos, hogy a munkák során soha nem lesz az egész épületegyüttes elzárva a közönség elől.

A Magyar Kormány kiemelt célja, hogy a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a „Visegrád 700” fejlesztési program részeként támogassa a térségben élőket.

A Visegrád 700 fejlesztési program keretén belül megvalósuló projektek arra hivatottak, hogy a visegrádi polgárok és az ide látogató vendégek, napról napra jobban érezhessék magukat. A munkák során rendkívül fontos szempont a város működésének fenntartása.

A fejlesztési program emellett túlmutat a műemléki rekonstrukción. Kiemelt célja, hogy magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet adjon, amely során összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg a visegrádi királytalálkozó 700 éves évfordulójára, 2035-re időzítve.

Megújul a műemlékegyüttes közvetlen környezete is. Elvégezik a zöld területek, a parkok és a sétányok rekonstrukcióját, és létrehoznak egy olyan új konferencia- és rendezvényközpontot is, amely méltó helyszíne lehet a V4-ek szervezte programoknak.

A beruházások során szorosan együttműködnek a térséggel és a várossal, hiszen a program több városi fejlesztést is tartalmaz.

A Visegrád 700 fejlesztési program biztosit forrást a Magyar László tornacsarnok felújításának befejezésére.  Az épületet Makovecz Imre Ybl- és Kossuth-díjas építész tervezte és személyes irányításával épült fel.  A tornacsarnok, ha minden jól megy még idén ősszel a régi-új pompájában fog tündökölni.

Befejezésre kerül az elmúlt évben megkezdett városközponti parkoló is, melyhez kapcsolódó sétányon még idén nyáron a 40 éves Makovecz építész tábor résztvevői egy pihenő pavilont építenek és 40 őshonos gyümölcsfát ültetnek az országos Tündérkert program keretében. A gyümölcsfákat visegrádi gyermekek fogadják örökbe és gondozzák majd.

15 év áll előttünk tehát, hogy az 1335-ös királytalálkozó 700. évfordulóját már egy megújult, korszerű, látogatóbarát és izgalmas élményeket tartogató helyszínen ünnepelhessük itt, Visegrádon.