Hírek
Kiemelt

Bemutatták az Átölel a Pilis-Dunakanyar Stratégiát

Ismertették az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség 2030-ig szóló, térségi fejlesztéspolitikai stratégiáját kedden Visegrádon.

Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, a tavasszal létrejött Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség alapítója a térség polgármesterei, önkormányzati képviselői és érdeklődők előtt tartott ismertetésen elmondta, hogy a stratégia megírásakor a 17 települést magában foglaló térséget mint egységet tartották szem előtt. Megalkotását kérdőíves kutatás és 10 térségi, szakmai munkacsoport véleményezése előzte meg. Célja olyan összetartó közösség létrehozása és működtetése, amely egymást segítve képes előre vinni Pest megye 3. számú választókerületének ügyeit – emelte ki Vitályos Eszter, aki a Fidesz választókerületi elnöke is. Hozzátette: dinamikus stratégia készült, amely a „mit hogyan lehet megoldani” mentén gyorsan és hatékonyan tud reagálni a változó körülményekre, de figyeltek például a jógyakorlatokra is.

Átölel a Pilis-Dunakanyar Stratégia 2030 letöltése strategia2030

Vitályos Eszter egyebek mellett arról is beszélt, hogy a dokumentumban lehatárolják az önkormányzati feladatokat, térségi szemlélettel gondolkoznak és összhangra törekednek. Elmondta azt is, hogy a tavaly decemberben – több mint kétezer fő részvételével lezajlott – közvéleménykutatás eredménye négy kiemelt témát mutatott: a válaszadók 86 százaléka szerint a közlekedésfejlesztés a legfontosabb témakör, ezt követte az egészségügy, a sport és életmód, majd az épített és természeti örökségvédelem. A kitöltők fontosnak találták a vállalkozásfejlesztést, a munkahelyteremtést, az oktatást és köznevelést, a kultúrát és turizmus, a helyi gazdálkodást, a szociális ellátást, valamint a nemzetiségi és a kis közösségek ügyét.

Vitályos Eszter emlékeztetett, hogy Pest megye önálló régióvá vált, ezzel megszűnt az a hátrány, amit a Budapesttel való közös régiós helyzet okozott, s ami miatt az uniós támogatások nagy részétől elestek.

Az államtitkár a vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés kapcsán fontosnak nevezte a folyamatos tájékoztatást az elérhető pályázatokról, elsősorban azokról az uniós forrásokról, amelyekből a korábbi években kimaradt a térség, például a GINOP-os felhívásokból; az oktatás és köznevelés témakörében egyebek mellett az agglomerációs kihívásokat említette, így például épületek felújítását, férőhelyek számának bővítését. A kultúra és turizmus kérdését érintve szintén a térségi szemléletet hangsúlyozta, amibe beletartozhat például, hogy az egyes települések saját, egyedi értékeiket mutassák meg.

A pénzügyi forrásokról szólva emlékeztetett: az elmúlt tíz évben mintegy 50 milliárd forint érkezett a térségbe. Hozzátette: 2021 és 2027 között a kilenc operatív program mindegyike rendelkezésre áll Pest megyében, de egyedi kormányzati támogatásokra is számítanak, illetve amennyiben a jelenlegi kormány marad, folytatódik a Magyar Falu Program, ami a térség 11 települését érinti.

A stratégiabemutatón a lakosság által legfontosabbnak ítélt négy témakör munkacsoportjának vezetői ismertették a fontosnak nevezett problémákat és megoldási javaslataikat.

Az előadásokat követően a jelenlévők Vitályos Esztert és a munkacsoportok vezetőitőit kérdezhették.

Szeretettel várjuk a véleményeket a strategia@atolel.hu címen!

'Fel a tetejéhez' gomb