Odafigyelés
Kiemelt

Újabb római kori emlékek a Pilisben

Mesélő leletek

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete munkatársai Piliszentiván közelében minden eddiginél részletesebben tártak fel egy római kori települést. 

Az előzmények: a lelőhelyet már 2009-ben sikerült a kutatóknak azonosítaniuk, 2013-18-ig pedig kutatások is folytak a helyszínen, de idén az eddigieknél alaposabb vizsgálatoknak is alávetették az egykori település maradványait. A település egy forrás közelében, az Arany-patak vízét is szállító Hársas-forrásnál található, egy természetes teraszon.

This slideshow requires JavaScript.

Egyelőre három épületet sikerült feltárni – a kutatók szerint ez nagyon ritka, Magyarország területén ugyanis nagyon kevés római kori rom maradt meg erdei környezetben. A tetőcserepek hiányából arra következtettek, hogy valószínűleg mezőgazdasági épületek lehettek, nem lakóházak.

A házak maradványai mellett korai, I-II. század fordulójára tehető, kézzel formált, bennszülött jellegű edények kerültek elő az egyik épület alapozási szintje alól. Ezek között volt egy ritka, kerámiaműhelyre utaló, ép pecsételő is. A faluban dolgozók valószínűleg Aquincummal is kapcsolatban voltak, erre utalnak egy üvegpalack töredékei és a pecsételt pannóniai kerámia leletek.

(Forrás: Ásónyomon blog)

'Fel a tetejéhez' gomb