Emberség

Örmények Erdélyben, örmények a Skanzenben

Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a szentendrei Skanzen Erdély tájegységében augusztus 12-én.

A tematikusan Erdélyt bemutató egységben az ide települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe nyerhetnek bevezetést a látogatók. Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében.

Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetnek a látogatók. A kézműves-foglalkozásokon pedig örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek az érdeklődők.

Az sem marad program nélkül, aki augusztus más napjain szeretne a Skanzenbe látogatni, mert biciklitúrákkal, ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket minden hétvégén. Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan pedig a molnárok és a malmok világát mutatják be.

'Fel a tetejéhez' gomb