Emberség

250 éve született Pollack Mihály

Méltó megemlékezés

Pollack Mihály parcellakövének avatására és megújult síremlékének átadására került sor Tahitótfaluban, a kiemelkedő építész születésének 250. évében.

Nem kérdés, hogy ő volt az egyik legnagyobb, hiszen élete fő műve a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Ő építette továbbá a Deák téri evangélikus templomot és annak oltárát (ettől kezdve tagja a Szépítő Bizottmánynak) 1799–ben, s közben a Sándor palotát, 1806-ban. Pollack tervei szerint épült a székesfehérvári megyeháza homlokzata, a szekszárdi új megyeháza, ő tervezte a jászberényi városházát. Az ő műve a Ludovika Akadémia is.

Külön megható belegondolni abba, hogy Pollack Mihály síremlékét, tanítványa Ybl Miklós építette, 1857-ben. Ybl Miklós1831-32-ben, a magyarországi céhes szabályok szerint Pollack Mihály építőmester inasa lett, 1832-ben szabadult fel legényként, majd rajzolóként dolgozott mestere mellett. Legismertebb művei a budapesti Magyar Állami Operaház, a Fővámház (ma a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete), a Várkert Bazár, a Szent István-bazilika vagy a Szeplőtelen fogantatás templom Fóton.

Pollack Mihály Eger Magdolnával 1808-ban kötött második házassága révén jutott Tahiban és Tótfaluban szőlőbirtokhoz, és az ehhez tartozó ingatlanokhoz, s  Tahitótfalu vezetése és lakói, méltó módon,  aktívan,  mély tisztelettel és érezhető szeretettel ápolják a nemzet nagyjának emlékét – ezt a tiszteletet fejezte ki ez az ünnepség is. Ezzel a hozzáállással segítik elő a legfontosabbat, hogy az új generációk, a mai fiatalok számára igazi értékrendet jelentsen Pollack Mihály neve!

 

'Fel a tetejéhez' gomb