Odafigyelés

Országosan is csúcs a Pomázi Parkerdő!

A Pilisi Parkerdő Zrt. két év alatt több mint százhúszezer facsemetét ültet el Pomázon, szoros együttműködésben a helyi közösségekkel.

 Az erdőfelújítás célja, hogy létrejöjjön a pomázi közösség és a turisták igényeit kielégítő, ökológiai szempontból is optimálisnak mondható Pomázi Parkerdő. A folyamat végén a korábbi, kizárólag gazdasági célú, elöregedett faültetvényből a gemenci erdőket idéző, jó minőségű kocsányos tölgyes erdő lesz.

A területen korábban ültetett nyárfák állapota erősen leromlott, nagy volt a fakidőlés kockázata, ez indokolta a faállomány lecserélését más fafajokkal. A faültetésen a helyi közösség vezetői és tagjai mellett a pomázi óvodások, iskolások és pedagógusaik is részt vettek.

A parkerdő szakemberei szerint azok a gyerekek, akikkel közösen ültetik a facsemetéket, együtt nőnek majd fel az erdővel. Erdeink állapotát úgy tudjuk ellenállóvá tenni a klímaváltozással szemben, hogy ha nemcsak az erdészek, illetve az erdőgazdálkodók, hanem az ott élők is tevékenyen részt vesznek ebben. Azt remélik, hogy azok a kisgyermek, aki most facsemetét ültettek, visszatérnek majd egyszer a saját gyermekeikkel, és el tudják mondani: ők is részt vettek a fa ültetésében, az erdő megújításában.

A Pomázi Parkerdő országosan is egyedülállónak, csúcsteljesítménynek számít. Főleg azért, mert ez az erdő beékelődött a település szívébe. Az erdészet szerint a terület talajminősége kiváló, az erdőfelújítás csemetéi így várhatóan 5-10 éven belül annyira megerősödnek, hogy elérhetik a 2-2,5 méteres magasságot is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. csak tavaly több mint kétmillió facsemetét ültetett, és több száz hektáron végzett erdőmegújító csemeteültetési és magvetési munkálatokat!

Mindeközben tovább zajlik az Agrárminisztérium településfásítási programja is. Idén harmadik alkalommal jelentkezhettek a 10 ezer főnél kisebb települések az akcióra.  A januárban indult igénylés során 13 fafajból, 10 ezer fa állt rendelkezésre, amelyből idén tavasszal és ősszel több mint 450 település zöldülhet. A sikeresen pályázó kistelepülések minimum 10 maximum 30 sorfát igényelhettek, például amerikai és ezüsthársat, fehér epret, hegyi és korai juhart, magas kőrist vagy puszta szilt.

'Fel a tetejéhez' gomb