Odafigyelés

Polgármesteri egyeztetés margójára

Amikor képviselő lettem, megfogadtam, hogy mindenki képviselője leszek és folyamatos jelenlét mellett működöm majd együtt térségünk, otthonunk vezetőivel, polgármestereivel. A jelenlegi gazdasági- és energiaválság közepette ez a vállalás még fontosabb, mint valaha, ezért egyeztetésre hívtam a Pilis-Dunakanyar településeinek választott vezetőit.

Erre a térségre jellemző, hogy amikor baj van, mindig képes volt az összefogásra, mindig megoldotta a nehézsègeit. Én a már ismertetett akciótervvel és a helyzet/jelentésekkel is külön igyekszem most segíteni a polgármesterek munkáját, illetve azzal, hogy minden közös, konstruktív javaslatot becsatornázok az államigazgatás megfelelő szintjére. 

Mindannyiunk érdeke, hogy a települések átvészeljék a jelen helyzetet, hiszen a települések adják a térség egészét, ezért igyekeztem eddig is és ezután is a városvezetők számára mindig elérhető lenni. 

A Kormány intézkedésein túl a településeknek is meg kell hozniuk azokat a döntéseket, amelyek átsegítik a lakosságot a mostani időszakon, ehhez tőlünk is kérhetnek szakmai segítséget, egymástól pedig jó gyakorlatokat. Szeretném, ha ezeket a találkozásokat rendszeresítenénk a téli időszakban és minden alkalommal beszámolnánk közvetlenül is a fejleményekről!    

Hadd folytassam egy személyes megjegyzéssel: A polgármesteri találkozó alkalmával úgy éreztem, az ilyen megbeszélések, az ilyen napok miatt érdemes a képviselőségre hivatásként tekinteni

Térségünk polgármestereit hívtam össze egy egyeztetésre, hogy közösen nézzünk szembe az előttünk tornyosuló feladatokkal, de úgy éreztem, nem csupán településvezetőkkel, hanem lokálpatrióta szakemberekkel ülök egy asztalnál. Jó érzés volt. A meghívást valamennyien elfogadták (mindössze egy „igazolt hiányzónk” volt). Négy kérdéskört szerettem volna átbeszélni, kitárgyalni: 

  • Milyen helyzetben vagyunk? 
  • Milyen stratégiát követ a kormány? 
  • Mi vonatkozik közvetlenül az önkormányzatainkra? 
  • Mindamellett kíváncsi voltam településeink gondjaira és legalább ennyire a jó megoldásaikra.

El kell mondanom, hogy rendkívül őszinte, konstruktív beszélgetés zajlott közöttünk! Mindenki egy irányba nézett és érezhető volt, hogy csak a megoldásokat keressük! Arról nem is beszélve, milyen sokat jelentettek a személyes beszámolók, hiszen ezekből közvetlenül meríthettünk megoldási ötleteket is.

Csak néhány elhangzott téma, javaslat: az önkormányzat által beszerzett és feldarabolt tűzifa készlet, települési „rezsibiztos” kinevezése, az áram és a gáz közbeszerzéseinek a tapasztalatai, az önkormányzatokat is érintő pályázatok összehangolása és javítása, az energiaközösségek fejlesztésének lehetséges szabályozása.

Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy ebben a nehéz helyzetben senki nem panaszkodott, hanem a szigorú tények ismertetése mellett a saját elképzeléseit és jó gyakorlatait tette bele a közös gondolkodásba.

Ahogy megállapodtunk: hamarosan folytatjuk a közös munkát, addig én is végzem a „házi feladatomat”: az elhangzottakat becsatornázom a jogszabályalkotó munkába és keresem a válaszokat a felvetett kérdésekre.

Külön köszönöm dr. Dukai Miklós államtitkár úrnak és Schmidt Jenő úrnak, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökének, hogy rendkívüli tudásukkal segítették a munkánkat!

Közösség vagyunk, vigyázzunk egymásra! 

Eszter

'Fel a tetejéhez' gomb