Emberség

Építsük fel a Magyar Várat Pomázon!

Személyiségkutatók, lélekbúvárok a megmondhatói, hogy milyen nagy jelentőséggel bír egy-egy ember életében a legapróbb kicsi részlet is. Mennyire meg tudja változtatni egy-egy olyan körülmény az embert, amelyben  ő nem érzi otthonosan magát. Ahogyan a növények is különböző jellemzők szerinti élőhelyeken tudnak jól, vagy kevésbé fejlődni, úgy az emberek is igyekeznek a nekik legmegfelelőbb környezetet megteremteni az életükhöz. Minden embertípus, minden nép az idők során másképp alakította az életét meghatározó keretrendszert, a szokásokat. Ezek a szokások sokszor primitívnek tűnhetnek, mégis hosszú évszázadokon át az együttélés és egyáltalán a túlélés biztos receptjét adták meg. Akiknek volt szerencséjük megismerni valamelyik tájegység szokásait, amely egy adott faluban, vagy városban meghatározta a közösség rendjét, azoknak nem kell hosszan magyarázni ennek fontosságát….

Herpai Sándor

Van annak haszna, hogy felgyorsult a világ. Jó, hogy gyorsan és könnyen eljutunk akár a Föld másik felére. Sokat tanulhatunk mások tudásából. A jó dolgokat be is építhetjük a magunk életébe, szokásába, de lecserélni, felülírni a magunkét nem lenne jó! Hosszú évszázadokon át, ezer apró részletben finomodott hozzánk a kultúránk. A nyelv, a dal, a zene, a tánc, az irodalom, a hit, a szokások. Olyasmi ez, mint amikor meglátunk egy gyönyörű nagy fát. Könnyű kivágni, de visszanöveszteni egyik újkori tudomány se tudja. Vigyázzunk rá! Ne hagyjuk, hogy messziről jött, nagy hangú értékmérők diadalmaskodjanak a mi életünk fölött. Fogjuk meg egymás kezét, mert olyan időt élünk, amikor egyedül sokra nem mehetünk. Csak akkor van esélyünk megmaradni annak, aminek születtünk, ha együttesen vesszük fel a harcot a mindent elárasztó globális egységkultúrával.

És igen! Küzdeni kell azért, hogy gyermekeink, és mi magunk is részesei lehessünk annak a csodának, amelyet csak azok láthatnak, akik vették a fáradtságot a saját kultúránk megismeréséhez. Oly sok gyönyörűség rejlik a hagyományos tudásban, életben, művészetben, amelyet, ha megismer valaki, akkor rájön arra, hogy azok finom részleteivel nem csak gondolatai találnak, de valahol legbelül együtt is rezdül, és úgy érzi, hogy megérkezett, otthon van, ez az övé, erre vigyázni kell!

A Magyar Vár Alapítványnak csak ennyi a célja, hogy minél több magyar ember megismerje a kultúra azon részleteit, ami csak a magyarságra jellemző, ami csak a miénk, és aminek megmaradása teremti meg az esélyt a jövő magyarságának. Aki megérzi a magyar műveltségben a finom részleteket, az megszereti azt, fontosnak tartja és vigyázni akar rá.

Sokat tűnődtem azon, hogy miként lehetne olyan érdekessé tenni a saját világunkat, hogy az felvegye a versenyt a világhálón fellelhető egyéb tartalmakkal. Nem találtunk biztos módszert, ezért a megoldást a középkorban kerestük. Abban a korban, amikor az embereknek saját maguknak kellett megteremteni az életfeltételeket, biztosítani a megélhetést, a pihenést, a játékot, az ismeretszerzést, stb. Ha csak egy kis időre is, de letesszük a technikai fejlődés vívmányait, hamar kiderül, hogy melyek az igazán fontos dolgok. Szakadjunk ki egy kicsit a korunkból, hozzunk létre egy helyet, amely mentes minden újkori sallangtól és lehetőséget biztosít néhány napra elvonulni, megérezni a letűnt korok világát, amennyire csak lehet.

A pomázi Magyar Vár Alapítvány a rendelkezésére álló 25 hektáros, gyönyörűséges fennsíkon Mátyás király budai várát szeretné felépíteni, úgy, ahogy volt, egy az egyben, még akkor is, hogyha nem áll rendelkezésére a királyok kincsestára, mert hiszünk abban, hogyha meg tudjuk szólítani azokat, akik fontosnak érzik a magyar nemzet megmaradását, akkor találunk elég segítő kezet, önkénteseket, akikkel el tudjuk kezdeni az előudvar építését középkori módszerekkel, amely már alkalmat adhat az azonos értékrend mentén élők közösségének megerősödésére és egyben a középkori helyszín kialakítására.

2022-től saját rendezvényeink ezt a célt is szolgálják. Olyan hétvégi programokat szervezünk, amelyeken a magyar középkor egy-egy részletét ismerhetjük meg, és készíthetjük el a korhű viseleteket, eszközöket. Jöjjön Ön is, ismerje meg a Magyar Vár programot, érezze jól magát és tegyen hozzá Ön is egy kicsit a leendő Magyar Várhoz!

Herpai Sándor Magyar Vár Alapítvány

'Fel a tetejéhez' gomb