Emberség

Aknay János a Nemzet Művésze lett

Az idén hat alkotó nyerte el a Nemzet Művésze díjat, amit a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek.

Hatalmas öröm és büszkeség, hogy az elismerést idén a képzőművészek közül Aknay János is megkapta. János az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség egyik alapítója! Hogyan is határozta meg saját művészetét a Mester? „Festészetem lényegi elemének tekintem a színt. A szín az élet, ahogyan Goethe is mondotta, a színek eredője a fény. Ezért alkalmasak arra, hogy velük a látható valóságon túlra mutassak.” Igen, Aknay János művészete híd föld és ég között…

A festőművész a kitüntetést több évtizedes kimagasló művészi és művészetszervező tevékenysége elismeréseként vehette át, Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként. A filmművészet kategóriában András Ferenc filmrendező ugyancsak kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze. Reviczky Gábor színművész, a színházművészet kategóriában, a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért kapta az elismerést. A zeneművészet kategóriában is két díjazott van idén: Sapszon Ferenc karnagy, zeneszerző és Zádori Mária énekművész.

Valamennyi díjazottnak szívből gratulálunk! Aknay Jánosnak pedig külön is köszönjük, hogy bölcsességével, hazaszeretetével, szívhez és lelélekhez egyaránt szóló alkotásaival utat mutat valamennyiünknek!

'Fel a tetejéhez' gomb