Emberség

Pálos utak a Pilis-Dunakanyarban

A Pálos út a Pilis- Dunakanyarban testi-lelki utazásra hív a szeptember 18-i átadása óta. Térségünket két útvonala – a Remeték útja és a Szeretet útja – érinti, melyeken a szerzetesek nyomán, kis időre, gyönyörű környezetben kirándulva részt vehetünk a természetjárás közben egy lelki utazáson is, elmélkedve az élet misztériumáról.

A Pálos rend a XIII. század közepén megszervezett, egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel. A rendet a Kesztölchöz közeli, a Pilis vakító mészkő-sziklafalai alatt megbúvó Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai innen kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, melyek magával ragadó fekvésű romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

A Magyar Pálos Rend „Pálos utak” néven tematikus gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között, amely összefüggő rendszerben köti össze a pálosok élő, és történelmi helyszíneit. A mostani – később országossá bővíteni tervezett – szakaszban három útvonal készült el:

  • Budapesten a 14 kilométeres Források útja (Budapest, pálos Sziklatemplom – Szépjuhászné, budaszentlőrinci pálos emlékhely),
  • a Pilis-hegységben a 24 kilométer hosszú Remeték útja (Pilisszentkereszt – Klastrompuszta – Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt),
  • a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja (Visegrád – Pilisszentlászló – Spartacus ösvény – Visegrád).

Az útvonalakon 2-4 kilométereként egy-egy lelki impulzussal, újszerű ismeretszerzési és elmélyülési lehetőséget kínálva, természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor az utat kísérő kőoszlopokon. A látványos tájakon futó gyalogos ösvények, változatos szakaszhosszok mentén alternatív be- és kilépési pontok találhatók, figyelembe véve a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket.

„A természetben túrázóként egy olyan találkozásra hívunk, amelyben társad a természetfeletti lesz. A pálos utak rövidebb-hosszabb ösvényein haladva, egyre inkább érezheted, hogy van valami nagyon vonzó a zarándoklásban. Kint lenni a vadonban, kissé hátrahagyva kényelmes körülményeidet, keresni az igazságot, vagy éppen saját magadat. Felfelé és előre, csak Te és az Út. Ilyenkor biztosan nem vagy egyedül, hiszen emberek milliói zarándokolnak világszerte, más és más irányok felé.

Ha vezetni engeded magad, most a pálos szerzetesek társul szegődnek hozzád azokon a változatos útvonalakon és helyszíneken, ahol egykor ők tevékenykedtek. Lépj tehát ki a hétköznapok pörgéséből, mélyülj el a természet csendjében, éld át te is életed egyik nagy kalandját, amely feltárja a végtelent számodra! Utadon a szembejövő, látni fogja arcodon a boldog mosolyt.” – írják a Pálos út honlapján.

Remeték útja

Pilisszentkereszt környékén érinti a pálos rend számos szent helyét, mint Klastrompusztát és a festői szépségű pilisszentléleki kolostort, valamint a csodás kilátást kínáló Boldog Özséb-kilátót.

Az útvonal teljes hossza: 24,4 km

Szintemelkedés: 1000 méter

  • Remeték útja, déli kör (Pilisszentkereszt – Simon halála – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt)
    Hossza 14,9 km, 470 méter szintemelkedéssel.
  • Remeték útja, nyugati kör (Klastrompuszta – Pilis-nyereg – Simon halála – Klastrompuszta)
    Hossza 6,9 km, 380 méter szintemelkedéssel.
  • Remeték útja, északi kör (Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilis-nyereg – Pilisszentlélek)
    Hossza 8,1 km, 350 méter szintemelkedéssel.

Szeretet útja

A Szeretet útja egy különleges utazásra hív, ahol életünk végső céljának nyomába szegődhetünk a Visegrádi-hegység legszebb tájain barangolva Pilisszentlászló és Visegrád érintésével a híres Spartacus ösvényt és a gyönyörű Apát-kúti völgyet érintve.

Az útvonal teljes hossza: 27,0 km

Szintemelkedés: 800 méter

  • Szeretet útja, északi kör(Visegrád – Vízverés nyerge – Füvészkert – Visegrád)
    Hossza 16 km, 560 méter szintemelkedéssel.
  • Szeretet útja, déli kör(Pilisszentlászló – Füvészkert – Vízverés nyerge – Pilisszentlászló)
    Hossza 18,4 km, 520 méter szintemelkedéssel.

A Pilis-Dunakanyar felfedezésére a Pálos utak egy újfajta lehetőséget kínálnak azoknak is, akik már jól ismerik csodálatos tájunkat, hiszen lelki táplálékkal is gazdagodhatnak, ha pedig valami nem ismeri még ezen útvonalakat, akkor az út átadásával jó apropó nyílt a túrabakancsokat elővenni és kirándulni a szép őszi napokon.

Forrás: palosut.hu és parkerdo.hu

'Fel a tetejéhez' gomb