Támogatás
Kiemelt

Befejeződött a környezeti kármentesítés Szentendrén

Környezetvédelem, vízbázis, kármentesítés

Az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű környezeti kármentesítése történt meg Szentendre térségében, a fejlesztéssel 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztető szennyezést ártalmatlanítottak.

Minderről Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője beszélt a beruházás ünnepélyes átadásán, Szentendrén. A volt szovjet laktanya területét jelentős környezeti károsodás érte: a klórozottszénhidrogén-szennyeződés a becslések szerint 7,5 méteres mélységig terjedt, több mint 240 ezer négyzetméteren. A helyzet tehát súlyos volt, hiszen az ott található vízbázissal a Pilis-Dunakanyar régióban csaknem 120 ezer ember ivóvízellátását veszélyeztette.

Éppen ezért 2017-ben megszületett az a kormányhatározat, amelynek alapján 2018-ra elkészült a műszaki terv. A hathatós intézkedésnek köszönhetően az ivóvízbázist a szennyezés nem érte el, továbbra is kiváló minőségben biztosított az ivóvíz a térség lakosai számára Budakalászon, Szentendrén, Pilisborosjenőn, Pilisszántón, Pilisszentlászlón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron, Pomázon, Ürömön, Solymáron, Tinnyén, Piliscsabán, Pilisjászfalun és Pilisszentivánon.

Az 5,5 milliárd forint összköltségű, európai uniós és magyar állami forrásból finanszírozott kármentesítési projektben az OVF konzorciumi partnere a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság volt. Köszönjük nagyszerű és felelősségteljes munkájukat!

'Fel a tetejéhez' gomb