Támogatás

„A problémák arra valók, hogy legyőzzük őket!” – interjú Vitályos Eszterrel 

Áprilisban több, mint 36 ezer szavazattal választotta a Pilis-Dunakanyar országgyűlési képviselőnek dr. Vitályos Esztert, akit megválasztása után felkértek a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesének is. Ha számszerűsítjük az eredményt, a rendszerváltás óta soha, egyetlen parlamenti képviselő sem kapott ilyen nagyszámú támogatást és bizalmat. Mint mondta, a „képviselő asszony” megszólítást távolinak érzi, ő szeretne megmaradni Eszternek, akihez nap mint nap oda lehet menni a piacon, a rendezvényeken és meg lehet szólítani a gondokkal, javaslatokkal. Feladatairól, a térség előtt álló kihívásokról és az elmúlt fél év tapasztalatáról beszélgettünk. 

Rögtön engedjük is el a képviselő asszony megszólítást. Eszter, te kaptad a 106 körzetből a legtöbb szavazatot, sőt, nagy számban voksoltak rád olyanok is, aki a listán nem a Fidesz-KDNP-re húzták az X-et. Mit jelent neked ez a közbizalom?

Számomra a Pilis-dunakanyari emberek ilyen nagy arányú támogatása azt jelenti, hogy még akkor is, ha vannak politikai nézőpontok, amelyekben nem értünk egyet egymással, valódi közösségként viselkedünk. A legnehezebb helyzetekben is szem előtt tartjuk, mi a közösség érdeke. Így cselekedtünk a nagy árvizek alatt, a háború kitörésekor az adománygyűjtésnél vagy a közösség bajba jutott tagjainak megsegítésekor. A Pilis-Dunakanyar az összefogások térsége. Ilyenkor nem érdekel senkit, hogy a szavazófülkében ki kire húz X-et, mert nem is ez a fontos. A fontos az, hogy itt mindenki felelősnek érzi magát a másikért és nekem ezt kell képviselnem az országgyűlésben minden erőmmel. Hiszek az összefogás erejében és ez a választási eredmény csak még inkább megerősített ebben. Valódi közösség vagyunk, nekem pedig erre a közösségre kell vigyáznom.

Téged rögtön mély vízbe is dobtak, ha lehet így fogalmazni, hiszen miniszterhelyettes lettél, ráadásul egy olyan időszakban, amely igencsak válságosnak mondható szerte a világban, de főleg Európában.

A polgári-keresztény kormány az elmúlt 12 évében több válságot látott és kezelt kiválóan, mint bármely másik nemzet vezetése, ebben biztos vagyok. Iszapkatasztrófa, devizaválság, árvizek, illegális migráció, vírusválság. Nem csak, hogy túléltük és legyőztük ezeket a helyzeteket, de mindeközben létrehoztunk egymillió új munkahelyet, soha nem látott mértékű családtámogatás rendszert építettünk fel és az egyik legmarkánsabb gazdasági növekedést értük el a kontinensen. Mindazonáltal ki kell mondanunk, hogy a mostani helyzet mind közül a legsúlyosabb. A szomszédunkban zajló háború és az Európát sújtó szankciós gazdasági válság nap, mint nap érezteti a hatását, mindannyian szembesülünk vele. Ebben az időszakban tisztán és világosan kell beszélni. Az elhibázott brüsszeli szankciók a túlélés szélére sodorták az európai közösség tagjait, amelyre az egyetlen megoldás azok újragondolása, az azonnali fegyverszünet és a béketárgyalások megkezdése. Az elmúlt évek tudatos kormányzati intézkedései lehetőséget teremtettek számunkra, hogy megvédjük a magyar embereket a súlyos hatásoktól. Fenn tudtuk tartani a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, árSTOP-okat vezettünk be az alapvető élelmiszerek az üzemanyagok és a kamatok esetében is. Mindezek mellett megtartottuk, sőt, tovább bővítjük a családtámogatások körét. 

Valóban mindenki érzékeli azt, amiről beszélsz, hiszen szinte egyik pillanatról a másikra drágult meg az élet. A térségben sokakat érdekel, hogy mi lesz most mindazokkal a fejlesztésekkel, beruházásokkal, amelyek a közeljövő terveiben szerepeltek. 

A Kormány a háború miatt, pontosan a fent említett megélhetést könnyítő intézkedések védelme érdekében minden olyan fejlesztést, amely fizikailag még nem kezdődött meg, átütemezett. Nagyon fontos szó, az átütemezés. Ezek a fejlesztések nem maradnak el, csak még váratnak magukra, amely a jelenlegi helyzetben érthető. Most a legeslegfontosabb a családok és a magyar emberek mindennapi megélhetésének védelme és a tartalékképzés, ha elhúzódó háborús konfliktussal számolunk. A Kormány eközben folyamatosan tárgyal az Európai Unióval is a nekünk járó pénzek kifizetéséről, amely újabb lendületet adhat majd. Amikor megalkottuk az Átölel a Pilis-Dunakanyar Stratégiát, azt 2030-ig terveztük, ahogy a nevében is szerepelt. Tudtuk, hogy lesznek olyan, nehezebb időszakok, amikor nem áll majd rendelkezésre elegendő forrás, így a stratégia szerves részét képezi a közösségi összefogás erejére való támaszkodás és annak kiaknázása.

Ez úgy hangzik, mintha az összefogás képes lenne forrást teremteni?

Képes is! Vannak olyan területek, amelyek óriási költségigény nélkül is meg tudják hozni a várt eredményt, ha az ember nem a „mit miért nem lehet”, hanem a „mit hogyan lehet” filozófiáját követi és becsatornázza a tenni akaró, elkötelezett lokálpatrióták tudását és tapasztalatait. Éppen ezért hirdettünk egy 5 pontos akciótervet, amelynek első lépései már meg is történtek. Ezek között szerepel egy vállalkozói fórum összehívása annak érdekében, hogy a településeken működő cégek között erősítsük a kommunikációt, első kézből tájékoztassunk a vállalkozásainkat érintő gazdasági döntésekről és segítségül tudjuk hívni őket, ha valamely társadalmi felelősségvállalást igénylő projektet sikerre szeretnénk vinni, esetleg az ő felajánlásaik által is. Megtörténtek az indító megbeszélések a Pilis-Dunakany UNESCO Világörökségi pályázatával kapcsolatosan, a következő lépés a kétezres évek elején beadott és várományos pályamű frissítése és tanulmányozása, valamint kiegészítése lesz. A világörökségi pályázat önmagában is lehetőséget teremt arra, hogy kulturális épített és természeti örökségeinket méltó módon megőrizhessük. Tárgyalóasztalhoz ültünk a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testülettel is, hogy a turizmus a nehéz helyzetben is stabil maradhasson és mi legyünk az ország első térsége, amelynek minden szálláshelye minősített szálláshely. Ezen felül információs központot működtetünk az Átölel a Pilis-Dunakanyar honlapján, valamint a polgármesterekkel és a kormány érintett tagjaival asztalhoz ülünk a fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Akkor ebben a helyzetben sem tétlenkedtek. Te személy szerint hogyan viseled ezt a mennyiségű feladatot? 

Ez a tempó fárasztó, de erőt tudok meríteni a találkozásokból, az emberek visszajelzéseiből. A problémák arra valók, hogy megoldjuk őket, nekem képviselőként pedig ez kötelességem is. Azt hiszem mindannyian a saját területünkön, a saját életünkben és a saját családunkban is megküzdünk a mostani nehézségekkel, én pedig szeretnék példát mutatni azzal, ahogyan dolgozom. Most mindenkitől kitartásra és szorgalomra van szükség, mert kemény, viszontagságos időszak elé nézünk, amelyet csak összefogással tudunk magunk mögött hagyni. Én hiszem, hogy az összefogások térsége most is megmutatja az erejét. Mind képviselőként, mind miniszterhelyettesként azon vagyok, hogy otthonunk, a Pilis-Dunakanyar és minden itt élő biztonságban, békében és szeretetben tölthesse a mindennapjait.

'Fel a tetejéhez' gomb