Támogatás

Elindul a szentendrei mentőállomás felújítása

Szentendre és Tahitótfalu is fellélegezhet, miután Tahiban mentőállomás épül, a szentendrei állomást pedig teljes egészében felújítják. Január 27-ei ülésén egyhangúlag megszavazta Tahitótfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, hogy átadja az Országos Mentőszolgálatnak a mentőállomás létesítésére korábban kialakított területet, ugyanis a mentőállomás létesítését a Mentőszolgálat valósítja meg. Szentendre esetében pedig a Kormány megelőlegezi a Helyreállítási Alap forrását a szentendrei mentőállomás érdekében, így ez a felújítás is kezdetét veszi.

Dr. Sajtos Sándor, tahitótfalui polgármester ismertetve az előzményeket elmondta, hogy kezdeményezésére sok évvel ezelőtt a tűzoltóőrs és mentőállomás megépítése céljából társulást hoztak létre az önkormányzatok. Ezt azonban most megszüntették, mert új lehetőségek merültek fel, amelyekhez önállóan, társulás nélkül is csatlakozhatnak az önkormányzatok. Tahitótfalu egyébként sokat áldozott azért, hogy megépülhessen a mentőállomás, nem csak a társulás alapításával és sok évi működtetésével, hanem egy nagyértékű és méretű településközponti terület felajánlásával, amelyen a vízelvezetést és tereprendezést is elvégezték, tehát készen áll a kivitelezésre. Az ülésen jelen volt Gulyás Antal az Országos Mentőszolgálat gazdasági-műszaki igazgatója, aki kifejtette, hogy jelenleg az előkészítő pályázat keretében a tervezés kezdődik el. A tervek szerint március végére elkészülnek az építési engedélyes tervek, és ezt követően kezdődik el a kivitelező kiválasztása és az építkezés, amely vélhetően 3-400 millió forintba kerül majd és 1-1,5 évig tart.

A szentendrei mentőállomás felújítását hosszú idő óta prioritásként kezelték a szakszolgálatok, azonban az önkormányzattal nem tudtak dűlőre jutni. A már hosszú ideje rendkívül rossz műszaki állapotban lévő mentőállomás megújítása érdekében 2017-ben, az Országos Mentőszolgálat telekcserével kombinált beruházási tervvel kereste meg Szentendre Város Önkormányzatát. A helyi építési szabályzat módosítására lett volna szükség, ami azonban a mai napig nem történt meg, így dr. Vitályos Eszter támogatásával a Kormány a mentőállomás felújításának költségét felvette a Helyreállítási Alap forrásai közé. Bár az Európai Unió a gyermekvédelmi törvény miatti politikai nyomásgyakorlásként egyelőre visszatartja ezeket az összegeket, a magyar kormány most megelőlegezi a támogatást a jelentősebb beruházások kapcsán. Így örömmel jelenthetjük be, hogy végre teljes egészében, a jelenlegi helyszínen megújul a szentendrei mentőállomás.

'Fel a tetejéhez' gomb