Támogatás

Újjászületik a Lepencei-strand

A Lepence-völgyi hévízkutat 1971-ben Dr. Dobos Irma a Vízkutató és Fúró Vállalat főgeológusa tervezte, amelynek talpmélysége 1301,7 méter. A 39 Celcius-fokos termálvízre alapozva 1977-ben építettek egy teraszos kialakítású strandfürdőt. A fürdő héjaszerkezetének terve Zsuffa András építészmérnök nevéhez fűződik, aki a miskolctapolcai Barlangfürdő kagylófürdő épületét is tervezte. A strand 3 medencéje közül kettőt termálvízzel töltöttek fel. A teraszos kialakítású strandfürdő rendkívül népszerű volt a környéken, számos család kedvenc pihenőhelye volt. A lenyűgöző dunai panorámával rendelkező termálfürdőt azonban 2007-ben bezárták és azóta sem üzemel.

A lepencei strand újranyitásának vágya régóta él a visegrádiak szívében, és a korábbi fürdővendégek is hiányolják az egykori, sajátos hangulatú gyógyvizes strandi világot. A strand újranyitásának kérdése az elmúlt esztendőkben a városvezetés számára is rendkívül fontos volt. Visegrád város célul tűzte ki Lepence fürdő újjáélesztését, a turizmus fogadásának minőségi fejlesztését, az aktív pihenést, sportot kereső turizmus szélesebb kínálatának kialakítását. A fürdő fejlesztését hosszú időn keresztül az hátráltatta, hogy a terület tulajdonosa csődbe ment, majd az ingatlan egy bankhoz került és éveken át sikertelenül próbáltak túladni rajta. Végül tavaly lett új tulajdonosa a területnek és ennek köszönhetően hamarosan valóra válhat visegrádiak évtizedes vágya: újra látogatható lesz a lepencei strandfürdő. A beruházó és a tulajdonosok célja, hogy a Dunakanyarkanyar hiánypótló beruházásaként egy magas minőségű, egész évben működő strand és élményfürdő kerüljön kialakításra a korábbiakban is fürdőként működő terület helyén.

A fürdő kinézetét meghatározó kaszkádos medence fel újításra kerül, a kapcsolódó szolgáltatási egységek pedig egy tematikus zárt élményfürdő formájában, teljesen új beruházásként kerülnek kialakításra. A felújítását követően a termálfürdő kapacitása várhatóan a nyári üzemben kültéren és beltéren 890 fő, egyéb időszakokban beltéren 300 fő lesz. Zárt és fedett élményfürdő kerül kialakításra egyedi szaunavilággal, étteremmel és kültéri medencékkel, szabadidős létesítményekkel. Az új komplexumban a termálvíz felhasználása is biztosított lesz a beruházó részére. Szálláshely építését jelenleg nem tervezik.

A strand teljes megújulása hozzávetőlegesen 21 hónapot fog igénybe venni, így, hogy ha minden a tervek szerint halad, 2023-ban már teljes pompájában, újra látogatható lesz a strandfürdő. A beruházás megvalósulásával egy hatalmas űr fog bezárulni Visegrád szívében, hiszen sokan vagyunk, akik bezárása óta várjuk, hogy újra megnyissa kapuit a lepencei strandfürdő. Egy biztos! Mi már nagyon várjuk, hogy újra a medence szélére dőlve gyönyörködhessünk a Dunakanyar lélegzetelállító látványában.

'Fel a tetejéhez' gomb