Támogatás

Tavasszal kezdődik a 11-es felújítása

A tervezett időben megkezdődik a 11-es út felújítása! Sikeres volt ugyanis az a háromoldalú megbeszélés, amelyet Dr. Vitályos Eszter kezdeményezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei igazgatójával és Szentendre Város polgármesterével.

Még 2020-ban jelent meg az a kormányhatározat, amely a szükséges forrást biztosítja a beruházás megkezdéséhez. A kormány határozata értelmében 157 milliárd forintból 82 országos útfelújítási program valósul meg. A 2020 november 11-én megjelent dokumentum rendelkezik a kiemelt társadalmi igényű közúti felújítások megvalósításáról. A felújítások megkezdését sok országos egyeztetés előzte meg, ezek végeredménye a 82 közúti fejlesztés. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kiemelt társadalmi igényű közúti felújításokra három év alatt csaknem 157,3 milliárd forint költségvetési forrást rendelnek: 2020-ban 14,3 milliárd, 2021-ben 108,1 milliárd és 2022-ben 34,9 milliárd forintot.

A burkolatfelújításon és a zártrendszerű csapadékvíz-elvezetésen kívül a tervekbe több, a biztonságos közlekedést és a gyorsabb áthaladást szolgáló elem épült be az egyeztetések során. A jelenleg több helyen 2,75 méterre leszűkített belső sávszélesség mindenhol minimum 3,00 méter széles lesz. Akadálymentesítik az út- és járda-csatlakozásokat, a csatlakozó szakaszokon felújítják a járdát, az útszegélyeket egységes magasságra emelik. – olvasható Szentendre város honlapján.

Azt írják, minden gyalogosátkelő jelzőlámpát kap, a jelzőlámpák nyomógombjait gyerekek és mozgássérültek számára is elérhető magasságban helyezik el. Ahol van erre hely, ott a buszmegálló kiálló sávját meghosszabbítják. A Magyar Közút számos olyan műszaki megoldást épített be a tervekbe, amelyek biztonságosabbá teszik a kerékpáros közlekedést, de az autósforgalmat nem akadályozzák. Végül, de nem utolsósorban: korszerű forgalomirányítási rendszert alakítanak ki.

A Magyar Közút a szentendrei önkormányzat módosítási javaslatai közül dr. Vitályos Eszter képviselő asszony és Fülöp Zsolt polgármester úr kérésére elfogadta a Telep utcánál a balra kanyarodással kapcsolatos módosítási javaslatot, valamint megvizsgálja az ipartelep elkerülőútjának kiépítési lehetőségeit. Ezen változtatások nem okoznak fennakadást az előkészítésben, így késedelem nélkül, az eredeti tervek alapján jövő tavasszal megkezdődnek a munkálatok, amelyektől a Kormány és az önkormányzat is azt reméli, könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb áthaladást tesznek majd lehetővé az érintett szakaszon!

Az egyeztetések során visszatérő téma volt a kerékpáros és az autós közlekedés konfliktusmentes megoldásának kérdése. Döntően mindenki egyetértett abban, hogy a külön kerékpáros sáv lenne a legjobb megoldás, de ennek kialakítására a 11-es városi szakaszán sok ponton nincs elég hely, illetve ehhez jelenleg nincs elég forrás. E korlátokat tudomásul véve a tervezésben résztvevők olyan megoldások kialakítására törekedtek, amelyek segítik és biztonságosabbá teszik a kerékpáros közlekedést, de az autós forgalmat sem akadályozzák. A kerékpárosok közlekedését segíti majd például az, hogy a Budakalászi jobbra kanyarodó sáv átépítése során jelzőlámpás áthaladást biztosítanak a kerékpárosoknak, és a kritikus pontokon útburkolati jelekkel vagy rázófelfestéssel hívják fel a figyelmet a kerékpárosokra. Több helyen felállási felületet alakítanak ki, amivel az indirekt balra kanyarodás válik lehetővé a kerékpárosok számára. – írják a honlapon.

A felújításra a magyar Kormány 4,45 milliárd forintot fordít, amelybe az út szélesítése, a lámpák összehangolása és biztonságos kanyarodósávok kialakítása is beletartozik majd.

'Fel a tetejéhez' gomb