Támogatás

Vitályos Eszter bekerült a Parlamentbe

Szövetségünk alapítója L. Simon László megüresedett mandátumát vehette át, így fél évig képviselheti a Pilis-Dunakanyar térségét. Első parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott; kétféle ember létezik. Az egyik azt mondja, mit miért nem lehet megcsinálni, a másik azt, mit hogyan lehet megoldani. Hozzátette, ő a második csoportba tartozik.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azután kapta meg a volt kulturális államtitkár parlamenti mandátumát, hogy augusztus elején L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának nevezték ki – írja a Mandiner. A magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a jelölését, így letehette esküjét, amely után így értékelt:

„Drága Pilis-dunakanyariak!

A mai napon letettem az országgyűlési képviselői eskümet. Ezekben a pillanatokban Rátok és a családomra gondoltam. Arra, hogy mennyi szeretetet és erőt kaptam tőletek ahhoz, hogy egy olyan lányból, aki Pócsmegyert tekinti az otthonának jogász, államtitkár, majd képviselő lehessen. Ahhoz, hogy hatékonyan képviseljelek Benneteket, három dologra lesz szükség: Támogatásra, odafigyelésre és emberségre. Folytatnunk kell a kormányzati és európai-uniós támogatások bevonását a térségünkbe. Figyelmesen meg kell hallgatnunk egymást, oda kell figyelnünk egymásra. Végül pedig emberséggel és szeretettel kell fordulnunk a másikhoz, hiszen, ha vannak is dolgok, amiket másképp látunk, egy dologban biztosan közös az álláspontunk: Mindennél jobban szeretjük a Pilis-Dunakanyart.
Számíthattok rám, ahogyan én is mindig számíthattam rátok.

Ölellek Benneteket!”

Vitályos Eszter 1979-ben született, hívő, református családból származik. 2005-ben, a Pázmány Péter Katolikus
Egyetemen (PPKE) szerzett jogi diplomát, 2006 és 2010 között Pócsmegyer önkormányzati képviselője és alpolgármestere volt, ezt követően 2012 júliusáig az Országgyűlés Hivatalában kabinettitkári feladatokat látott el, majd egy évet a Miniszterelnökségen dolgozott a Parlamenti Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság szakmapolitikai főosztályvezetőjeként. 2013-ban Lázár János a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogi és gazdasági elnökhelyettesévé nevezte ki. Ezután a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára lett. 2014 és 2018 között a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkáraként dolgozott, 2018-ban pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárává nevezték ki.

Első parlamenti felszólalásában sürgette, hogy a Pilis-dunakanyariak mielőbb jussanak hozzá azokhoz a fejlesztési forrásokhoz, amelyekért 2016-óta küzdöttek, hiszen sikerült kiharcolni, hogy idéntől ebben a térségben is elérhetőek legyenek az európai uniós pályázati lehetőségek.

„Tisztelt Országgyűlés, Drága Pilis-dunakanyariak!

Fél év! Kevés, vagy sok? Egyelőre ennyi időre kaptam mandátumot L. Simon László megüresedett parlamenti helyén. Tudjátok két féle ember létezik. Az egyik azt mondja, mit miért nem lehet megoldani, a másik azt mondja, mit hogyan lehet megoldani. Én – a többi gyermekes családanyával együtt – a második típushoz tartozom!
2016-ban Brüsszelben kezdeményeztük, hogy a Pestmegyeiek önállóan is pályázhassanak uniós forrásokra. Örömmel jelenthetem, hogy öt év megfeszített munkájának köszönhetően idéntől nálunk is elérhetőek az európai uniós fejlesztési támogatások. Most van fél évünk, hogy megtervezzük mire fordítjuk majd ezt a pénzt! Kevés, vagy sok? Ne féljetek! Elegendő! Fél év alatt csodákat lehet tenni.

Ehhez még az idén elvégezzük a szükséges közvéleménykutatást és a helyiekkel közösen megalkotjuk az Átölel a Pilis Dunakanyar fejlesztési stratégiát. Konkrét megoldási javaslatokat adunk többek között a 10-es és a 11-es főútjaink telítettségére, természeti és épített örökségünk védelmére, térségi egészségügyünk helyzetének további javítására, amelyeket indokolt esetben a következő fél évben a Tisztelt Ház elé tárunk. Az itt élő emberek 15 évet vártak arra, hogy az EU-s támogatások kapuja megnyíljon előttünk is. Kérdezem tehát a Tisztelt Miniszterelnökségtől, előre láthatóan mikor és milyen összegben jelennek meg azok a pályázatok, amelyekért harcoltunk és amelyekre már a Pest-megyeiek – ha megengedik, hogy haza beszéljek – a Pilis-dunakanyariak is benyújthatják támogatási igényüket? Várom megtisztelő válaszukat.” – zárta szavait alapítónk.

Válaszában Soltész Miklós államtitkár arról tájékoztatta az itt élőket, hogy a TOP+ 140 milliárd forintos kerete és a GINOP+ 2.400 milliárd forintos kerete 2022. január 1-től nyitva áll előttünk is!

'Fel a tetejéhez' gomb