EmberségHírek

Csodás őszi túrák a Pilisben

A fővárosban élők méltán kedvelt kirándulóhelye a Pilis és a Visegrádi-hegység, minden hétvégén megtelik az erdő, mivel számtalan fantasztikus természeti látnivaló található környékünkön. Érdemes megismerni a csodás helyeket, melyek itt találhatók a Pilis-Dunakanyarban. Ha már ismered őket, akkor is érdemes más-más évszakokban felkeresni a kilátókat, a szurdokvölgyeket és a csodákat rejtő erdőket, hiszen mindig akadnak felfedezésre váró helyek.

A legszebb túrákról a mozgasvilag.hu oldalon részletes leírások olvashatók, mi is innen szemezgettük őszi túraajánlatainkat, de mielőtt rátérnénk magukra az útvonalakra tisztázni kell egy gyakori félreértést. A Pilis nem a Dunáig, hanem a Szentléleki-patak és a Két-Bükkfa-nyereg vonaláig tart, hiszen a Pilist mészkő, míg a Visegrádi-hegységet vulkáni kőzet alkotja, geológiailag tehát az Északi-Középhegységhez tartozik.

Szurdokvölgyek

Az egyik legismertebb szurdokvölgy vulkáni tevékenység folytán jött létre az andezit sziklák között az erózió hatására. A Rám-szakadék az országban egyedülálló létrával és korlátokba kapaszkodva bejárható völgy, melyet 15 éve újítottak fel, így szemben a régi állapotokkal már kevésbé gyakorlott túrázóknak is bátran ajánlható, hiszen biztonságosabbá vált. A Dömösről megközelíthető völgy csak lentről felfelé járható, visszatérni a Lukács-árkon keresztül lehet, de érdemes akár más célponthoz választani kiindulópontként.

Pilisszentkereszt alatt, a Dera-patak völgyében található a talán kevésbé ismert Dera-szurdok. A Pilis leghosszabb patakjának neve – a térség sok látnivalójával egyetemben – szerb eredetű, jelentése hasadék, a szurdokvölgyet a patak vájta ki. Eredetileg egy nagyon könnyen járható szurdokvölgy volt, de másfél éve az erdészet balesetveszély miatt elbontotta a patakon sok helyen átsegítő fahidakat, melyekről csodás látványt nyújtottak a kis csobogó vízesések.

Pomázhoz közel indul a Nagy-Csikóvár oldalában a Holdvilág-árok, melyek mentén óriási sziklák kísérik az utat, de viszonylag könnyen járható, hiszen egyetlen nagy létra található, ami ki is kerülhető. A szurdokban található a Weislich-barlang, ami egy nem természetes eredetű, kivájt barlang, melyről azt feltételezik, hogy akár Árpád vezér sírhelye is lehet.

 

Kilátópontok

Nem kevésbé híresek a völgyeknél a fantasztikus kilátópontok a Pilis-Dunakanyarban. Pilisszántó vagy akár Pilisszentkereszt felől is megközelíthető a Pilis-tető, mely a hegységrendszer legmagasabb pontja. A csúcson található Boldog Özséb kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Pilis-medencére.

A Visegrádi-hegység leglátogatottabb kirándulóhelye, a bakancsos turizmus bölcsője Dobogókő, ahol 1898-ban avatták fel az ország első turistaházát. A kilátópontról csodálatos kilátás nyílik a Duna irányába, de számtalan túraútvonal találkozik itt, valamint a bringásoknak is kihívást jelentő célpontja a hegy.

Talán a leglátványosabb kilátópont Prédikálószék, ahonnan a teljes Dunakanyar belátható, ahova nemrég – 2016-ban – épült új kilátó. Megközelíteni Pilisszentlászlóról, Dömörkapuról vagy Dömösről érdemes.

Visegrádon a Fellegvár mellett találjuk a páratlan kilátópontot, a Nagy-Villámot, mely sípályája mellett a Zsitvay-kilátóról nevezetes. A kilátóból páratlan kilátás nyílik a Szentendrei-sziget csúcsára, a Dunakanyarra előtérben a várral.

 

Túraösvények

A Prédikálószékre Dömösről vezető úton található a Vadálló-kövek sziklataraja, ami vulkáni kőzetből áll, melynek meredek sziklái magashegyi hangulatot árasztanak. Az andezit sziklacsoporton egykor sziklamászó iskola is működött.

Visegrádról a Lepence-patak völgyéből vagy Pilisszentlászlóról közelíthető meg a Spartacus ösvény meredek hegyoldalon vezető útja, mely pazar kilátást ígér. Korábban vadászati út volt, de a legveszélyesebb részeit mára megszelídítették, így már turistajelzés is vezet erre.

A Pilis-Dunakanyar számtalan további csodás kirándulóhellyel bír, nektek mi a kedvenc helyetek?

 

A túrákról részletes leírás található távokkal, térképpel, nehézségi fokkal itt: www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/pilis

'Fel a tetejéhez' gomb