Támogatás

Hogyan javítható a Pilis-Dunakanyar egészségügye?

Alapítóink között számos neves, Pilis-dunakanyari orvos található, akik hosszú évek óta fáradhatatlan munkát végeznek a térségi felnőtt és gyermek-egészségügy területén. Az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetsége elkötelezett településeink egészségügyi ellátási- és egészségügyi infrastruktúra fejlesztésében. A kérdés persze: Hogyan?

Dr. Magyar Gábor, háziorvos, hagyományőrző, dr. Tordas Dániel, gyermekorvos, országos szakfelügyelő főorvos és professzor dr. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója is alapítója annak a kezdeményezésnek, amely a Pilis-dunakanyari térség településeken átnyúló közösségi együttműködési rendszerének kialakítását és működtetését célozza. Velük a későbbiekben külön-külön is megismerkedünk majd, most azonban nézzük mi az a három terület, amelynek mentén az egészségfejlesztésről kell és érdemes beszélni.

Ha meg akarnánk fogni a kérdést, akkor három fő irányvonal kijelölését kell szem előtt tartanunk. Az első az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése, vagyis létesítmények, orvosi rendelők eszközök, felszerelések, mentőautók, betegszállító járművek stb. A második a humán-erőforrás biztosítása, vagyis a szakorvosok, háziorvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók képzése, megfelelő alkalmazása és bérezése. A harmadik pedig az egészségtudatos életmód, szemléletformálás és az egészségnevelés, hogy az alapellátásban megforduló betegszámok a lehető legkisebbek legyenek a tudatos életmódnak és az odafigyelésnek köszönhetően.

Az egészségügyi ellátórendszerbe az Emberi Erőforrásfejlesztési Operatív Programból a 2014-2020-as Európai uniós támogatási időszakban közel 350 milliárd forint jutott, amely a 2021-27-es ciklusban – a Vitályos-nyitásnak köszönhetően – immár a Pest-megyei, így a Pilis-dunakanyari térségben is elérhetővé válik a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program támogatásain felül. Ha a humán-erőforrást tekintjük, a Kormány az ágazatban az elmúlt száz év legjelentősebb béremelését hajtotta végre. Ez szükséges, de nem elégséges feltétele az ellátórendszer megfelelő működésének, hiszen az egészségnevelés és a térségi összefogás teheti fel a pontot arra a bizonyos i-re. Ebben sem áll rosszul a térség, hiszen az Egészségfejlesztési Irodák működtetése és kialakítása, vagy a rendszeres szűrővizsgálatok elérhetővé tétele is alapítványi és közösségi összefogásból, pályázatokból valósult meg.

Legutóbbi pozitívum, hogy a Magyar Falu Program kormányzati támogatásaira 4 településünk is sikeresen pályázott, így Dunabogdány, Leányfalu, Pilisborosjenő és Szigetmonostor is közel 2-2 millió forintot kapott orvosi eszközök beszerzésére. Az egészség közös ügyünk, fogjunk hát össze a további fejlesztéséért.

'Fel a tetejéhez' gomb